Ve finále Czech Food Cupu zvítězila rajská omáčka z Harrachova

Datum: 1.5.2010
Nejlepší rajskou omáčku prý vaří kuchaři z OREA Hotelu Bílý Hořec v Harrachově. Rozhodla o tom porota ve finále gastronomické soutěže Czech Food Cup, při které v Karlových Varech poměřila svůj um dvoučlenná družstva z 15 tuzemských restaurací.

Kromě rajské soutěžící připravovali i libovolnou krajovou specialitu. Vítězové finále Czech Food Cupu získali 55 555 korun, řekl Pavel Klicpera z pořádající České centrály cestovního ruchu - Czech Tourism.

Úspěšný harrachovský tým tvořil Petr Fiala, šéfkuchař z Bílého Hořce, a kuchař Lukáš Tesař. Fiala prý zvažoval, z čeho rajskou uvaří. Jestli z čerstvých rajčat, nebo dá přednost rajskému protlaku. Protože ale prý není ještě pravá rajčatová sezona, dostal přednost protlak.

"Co rajská, to jiná chuť. Někdo má radši sladší, jiný kyselejší. Někdo přidává perník, jiný skořici. Já osobně preferuji sladší a používám skořici. Rajská určitě patří k české klasice," řekl Fiala.

Rozhodování, čí jídlo je to nejchutnější, podle porotců nebylo snadné. Mistrovské variace hodnotili po stránce vizuální a také chuťové. Kromě samotné omáčky je zajímaly i knedlíky a maso. Zkrátka ovšem nepřišla ani veřejnost. Soutěž na prostranství před hotelem Thermal sledovaly stovky lidí a každý mohl výtvory kuchařů ochutnat za mírný poplatek poté, co skončily degustace porotců.

Soutěž Czech Food Cup je součástí projektu Czech Specials aneb Ochutnejte Českou republiku, který se pět regionálních kol. V každém z nich se utkaly restaurace, které mají certifikát Czech Specials, a nejlepší se dostaly do finále. Cílem projektu je obnovit prestiž české gastronomie.

zdraj: Hobby.cz